Het gebruik van een externe harde schijf


Het uitbreiden van het geheugen van uw computer kunt u doen aan de hand van interne uitbreiding, maar u kunt ook kiezen voor een externe harde schijf. Een externe harde schijf kan dienen als extra opslag, maar ook als back-up voor al uw gegevens.

Schijfruimte voor een toenemend aantal bestanden
Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van fotograferen, muziek en video, worden er meer bestanden op de computer bewaard. Foto’s worden niet langer afgedrukt, maar in een zo hoog mogelijke resolutie op de computer bewaard. Dit neemt veel ruimte in van het geheugen van de computer, wat eenvoudig op te lossen is door uw foto’s buiten uw computer op te slaan. Dit geldt ook voor muziek die u vanaf een cd op uw computer zet of download en video’s. Al deze bestanden zijn eenvoudig te benaderen vanaf uw computer en zelfs via andere computers via een netwerk in huis. Zo kan iedereen met toegang tot het netwerk genieten van deze bestanden.

Een externe harde schijf voor back-ups
Aangezien veel bestanden tegenwoordig op de computer opgeslagen worden, is het risico om deze bestanden te verliezen groter geworden. Om er zeker van te zijn dat u uw bestanden niet kwijtraakt, kunt u een back-up maken op een externe harde schijf. De harde schijf is bereikbaar via een netwerk, maar ook via kabels. Ook al zou uw computer totaal onbruikbaar worden door welke reden dan ook, u heeft alsnog toegang tot uw back-up.

De verschillende soorten externe harde schijven
Er zijn een aantal verschillende soorten externe harde schijven beschikbaar. U heeft de keuze uit een 3.5 inch harde schijf, een 2.5 inch mechanisch harde schijf en een 2.5 inch solid state schijf. Van de drie soorten bestaat de 3.5 inch harde schijf het langste en is hierdoor in veel gevallen ook de goedkopere variant. Voor de 2.5 inch harde schijf is de maximale capaciteit op dit moment 1 Terabyte. En de laatste soort, de 2.5 inch mechanisch harde schijf, is vergelijkbaar met een USB stick met een gigantische capaciteit.

Aansluiting van de harde schijf
Naast een indeling op capaciteit, is er een indeling mogelijk op de aansluiting van de externe harde schijf. Een externe harde schijf kan aangesloten worden via een USB 2 of 3 aansluiting, een externe SATA verbinding of een netwerk.